Laster...

Skiferen har vært drevet i perioder siden 1972. I 1990 ble selskapet Liskifer As stiftet av Lierne Kommune og Skifferbolaget AB. I 1996 ble selskapet overtatt av lokale eiere.

Det var Alf Inderdal som først startet skiferbruddet i Dalbekken. Du kan lese hans egen beretning om oppstarten og drifta de første årene Her

Steinhuggeren

Trad. kinesisk fortelling

Det var en gang en steinhugger. Hver dag sto han og jobbet med stein i den sterke varmen fra solen, og han ønsket så inderlig at han kunne bli noe mer enn en steinhugger. Så en dag kom en velstående kjøpmann forbi, og alle misunte og fryktet ham og vek til side. Så også steinhuggeren. "Så mektig den kjøpmannen er." tenkte han, "Jeg skulle ønske jeg var så mektig som ham!".

Og det merkelige skjedde, at han plutselig ble den mektige kjøpmannen. Og alle vek til side når han kom, og de fryktet og misunte ham.

Men en dag når han var ute og spaserte, kom en rik og mektig embetsmann med sitt følge gjennom landsbyen. Alle som en måtte bøye seg i støvet der han kom, sittende i en staselig vogn trukket av fire sterke hester. Og alle som en fryktet og misunte ham, så også den velstående kjøpmannen. "Så mektig den embetsmannen er. " tenkte kjøpmannen, "Jeg skulle ønske jeg var ham."

Og plutselig ble han den mektige embetsmannen, og alle som en måtte vike hvor enn han kom, og han var fryktet og misunt.

Så var det en dag at solen stekte på sitt varmeste, og varmen ble uutholdelig for embetsmannen der han satt i sin vogn iført sine praktfulle klær. "Så mektig solen er," tenkte han, " selv jeg må vike for den. Jeg skulle ønske jeg var så mektig som solen."

Og plutselig var han solen. Han skinte ubarmhjertig over landet og svidde avlingene og forårsaket tørke, og alle fryktet og hatet ham. Men så en dag kom en stor uværssky og la seg mellom ham og jorden, slik at han ikke lenger kunne svi landet. "Den skyen er i sannhet mektigere enn jeg." tenkte han. "Jeg skulle ønske jeg var så mektig som den."

Og plutselig var han uværsskyen, og han regnet ubarmhjertig ned på jorden og skapte flom og ødeleggelser, og alle fryktet og hatet ham. " Nå er jeg mektigst av alle!" tenkte han. Men så kjente han plutselig at en kraft han ikke kunne stå i mot drev ham bort. Det var vinden. "Den vinden er mektigere enn jeg. Tenk om jeg kunne være så mektig!"

 

Og plutselig var han vinden, og han blåste ubarmhjertig over landet, og ødela landsbyer og rev opp store trær med roten, og alle hatet og fryktet ham. Men så kom han til noe som han ikke klarte å rokke ved. Han så ned, og så at det har en stor klippe som kneiste i landskapet.

 "Virkelig finnes det noe som er enda mektigere enn jeg." tenkte han, "Jeg skulle ønske jeg var den klippen!"

Og så til slutt ble han klippen, for all slags vær og vind. Urørlig tronet han majestetisk i landskapet, Men så en dag hørte han en bankelyd. Han så ned, og så at det var en steinhugger som hugget i klippen.